Єднаймо Україну Тарасовим словом!

У кожного народу є свої таланти, генії, мислителі, які відкривають перед людьми шлях у невідоме, передають почуття до своєї Батьківщини, закликають до боротьби... Україна теж має таку людину, яку гордо можна назвати сином української землі, геніальним пророком, майстром художнього слова, співцем правди – Тараса Григоровича Шевченка. Адже життя Шевченка – подвиг у мистецтві, віддаючи усі свої сили, він рятує український народ, українську культуру та відкриває перед сучасним поколінням шлях у майбутнє. Плине час, і переконуєшся, що поезія Кобзаря – то одкровення та любов до Батьківщини.

Сьогодні, живучи у вільній державі, ми з гордістю згадуємо видатного генія. Уже традиційно березневі дні ми називаємо Шевченківськими і вклоняємося Великому Кобзареві. Тому в Костополі щорічно проводять свято, приурочене уродинам Шевченка, естафету якого переймає щоразу інший заклад освіти. Цьогоріч її перейняла Костопільська загальноосвітня школа І – ІІ ступенів №8, яка представила літературно-мистецьку композицію «Єднаймо Україну Тарасовим словом!» 12 березня в районному будинку культури.

Почалося дійство зі слів: «Світ постав зі Слова, і Україна постала зі Слова, і Слово те було в Шевченка». Адже саме твори Кобзаря для багатьох стали поштовхом, який змусив задуматися, ким вони є.

/Files/images/shevchenkvske_svyato/IMG-e4bbee016d106341ff1760f65713ef65-V.jpg

До уваги глядачів було представлено уривок з історичної драми Тараса Шевченка «Микита Гайдай». Саме цією драмою поет із романтичною піднесеністю висловив почуття любові до України, до її героїчного минулого. Волелюбні монологи Микити Гайдая співзвучні з патріотичними висловлюваннями та діями в сучасній Україні. Цей маловідомий твір нагадує нам, чиї ми сини.

/Files/images/shevchenkvske_svyato/IMG-88772aecdd2915547e9d1b9e66b599a6-V.jpg

На святі у виконанні учнів та вчителів звучали вірші як самого Шевченка, так і відомих українських письменників: Богдана Лепкого, Володимира Сосюри, Максима Рильського, Олександра Олеся, музиканта Грицька Чубая, письменників-земляків: Святослава Праска, Любові Пшеничної, Тетяни Клименко, Василя Кобця, Вікторії Климентовської. Також до свята долучилися наші земляки- військовослужбовці, які зараз обороняють Україну та беруть участь в ООС. Хлопці декламували вірші Шевченка і про Шевченка. Ці твори були спробою не лише нагадати про постать великого українського поета, але й показати актуальність його творчості, що є особливо важливим у контексті останніх подій в Україні.

Окрім поезій, на заході також були представлені музичні композиції у виконанні учнів, учителів, батьків та колективу Школи мистецтв; хореографічні композиції: «Гуцулята» колективу «Натхнення» БШЮ (керівник Ірина Ясенчук), «Віночок» колективу «Веселочка» районного будинку культури (керівник Тетяна Червюк).

/Files/images/shevchenkvske_svyato/IMG-be8f667bddc485ce904158a1a9352477-V.jpg

Найяскравішим акордом стало виконання «Заповіту» Т. Шевченка у сучасному рок форматі (версія М. Осадчого). Наче звуки далекого минулого, почалися слова: «Як умру, то поховайте...». Всі присутні встали і серед глибокої тиші вислухали «Заповіт».

/Files/images/shevchenkvske_svyato/IMG-01029b9fa453cf08b0c99594379968dd-V.jpg

В.о. начальника відділу освіти Пацурківська Вікторія Володимирівна, звернулися до учасників дійства, учнів та педагогів, глядачів зі словами подяки за проведене дійство та підкреслила: «Сьогодні у залі ми бачимо педагогів, учасників дійства. А це означає лише одне: українська нація ніколи не осквернить своєї Батьківщини, бо вміє шанувати власне безцінне Шевченкове слово. Минатимуть роки, спливатимуть віки, а Тарас Шевченко залишатиметься у пам'яті нащадків, бо є й буде Україна, і український народ, який пам'ятає його заповітні слова».

/Files/images/shevchenkvske_svyato/IMG-180edcecbb8c57da2f3c315d1ce95789-V.jpg

Захід закінчився. Це було свято! Свято душі, відродження і віри у щасливе майбутнє. «Шевченко – наш. Він для усіх століть» – лейтмотив дійства. Запалені свічки, покладені квіти, патріотичні слова проникли до серця кожного, хто був присутнім на святі.

/Files/images/shevchenkvske_svyato/IMG-6f87862d455414fcf8fed138fe645cfb-V.jpg

Оксана Захарчук, учитель української мови

та літератури Костопільської загальноосвітньої

школи І – ІІ ступенів №8

Кiлькiсть переглядiв: 385

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.