На вершині успіху юні науковці Костопільщини

Усі, хто причетний до роботи в наукових відділеннях Малої академії наук України, прекрасно розуміють, що на сьогодні вона виконує загальнодержавні функції з пошуку, розвитку та підтримки обдарованих і талановитих учнів. Саме під час роботи в обраних секціях виховуються професійно зорієнтовані, обізнані з відповідним науковим, дослідницьким інструментарієм молоді люди, які уже в школі знають своє призначення, спрямування, наукове покликання і йдуть до вищих навчальних закладів, чітко розуміючи в якій сфері чи галузі вони хочуть працювати.

Завершився ІІ (обласний) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України в Рівненській області. Цьогорічні конкурсні змагання для юних науковців та педагогів-керівників були результативними, адже команда Костопільського району у складі 42 учнів посіла І місце серед районів області.

Найвищих результатів за трьома критеріями конкурсних змагань (оцінювання навчальних досягнень із базових дисциплін, заочне оцінювання науково-дослідницьких робіт та їх захист) досягли Вовчук Тетяна, учениця 11 класу Костопільського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І ступеня-гімназія ім. Т.Г.Шевченка» (керівник Ковальчук Т.І., секція «Українська мова»), Козачок Назарій та Ушакова Софія, учні 11 класу Костопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 (керівники Пшенко Л.В., Курганова О.В., секції «Екологія» та «Валеологія»), Гілевич Анастасія та Слободенюк Марта, учениці 11 класу Костопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4 (секції «Лісознавство», «Селекція та генетика», керівник Редкодубська С.М.). На даному етапі вони, як члени обласної команди, потужно готуються до участі у ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт, який буде проходити у Києві.

Другі місця вибороли вихованці Костопільського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І ступеня-гімназія ім. Т.Г.Шевченка» Чумаченко Олександра та Хоменюк Софія (10 клас, секції «Кримсько-татарська гуманітаристика» і «Теологія, релігієзнавство та історія релігії», керівники Удодік Н.А., Чепела Л.В.), Мовчан Богдан (11 клас, секція «Аерофізика та космічні дослідження», керівник Семещук І.Л.), Майструк Анастасія (11 клас, секція «Психологія», керівник Бирда Л.О.), Стешук Дарина (9 клас, секція «Зарубіжна література», керівник Ющук Л.М), Костопільської загальноосвітньої школи № 3 І-ІІІ ступенів Лукомська Діана (9 клас, секція «Українська література», керівник Онопрійчук Л.Ф.), Костопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4 Гілевич Анастасія (11 клас, секція «Загальна біологія», керівник Редкодубська С.М.), Великолюбаської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ярмольчук Марія (11 клас, секція «Правознавство», керівник Михайленко В.К.).

Дев’ять учнів посіли треті місця у ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. Четверо з них – учні Костопільського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І ступеня-гімназія ім. Т.Г.Шевченка» Кірноз Костянтин (10 клас, секція «Французька мова», керівник Лукомська В.В.), Мовчан Богдан (11 клас, секція «Експериментальна фізика», керівник Семещук І.Л.), Похозей Карина (9 клас, секція «Мистецтвознавство», керівник Дениско Н.М.), Омелянчук Михайло (9 клас, секція «Аерофізика та космічні дослідження», керівник Семещук І.Л.), троє – учні Костопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4 Назарець Анастасія (10 клас, секції «Психологія», «Селекція та генетика», керівник Редкодубська С.М.), Кучик Анатолій (10 клас, секція «Математичне моделювання», керівник Літвін В.І.), Козійчук Катерина (10 клас, секція «Екологія», керівник Редкодубська С.М.), а також учениця 10 класу Костопільської загальноосвітньої школи № 3 І-ІІІ ступенів Біла Аліна (секція «Мистецтвознавство», керівник Дуда І.М.) та Нагорнюк Юлія, учениця 9 класу Костопільської загальноосвітньої школи-комплексу І-ІІІ ступенів № 6 (секція «Етнологія», керівник Мельник С.М.).

Найвагоміших результатів у ІІ етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт досягла команда вихованців Костопільського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І ступеня-гімназія ім. Т.Г.Шевченка», яка виборола десять призових місць.

Висловлюючи свої думки, неодноразові переможці конкурсних змагань Богдан Мовчан, Тетяна Вовчук та Анастасія Майструк, ще раз підтвердили, що діяльність у Малій академії наук характеризується гармонійною єдністю пізнання, творчості, цікавим спілкуванням із науковими керівниками, в основу якого покладено працездатність, кмітливість і захопленість вільним пошуком шляху до майстерності і розуміння життя. Вони зазначають, що саме креативні і творчі педагоги, пробуджують бажання пізнання, формують дослідницьку мотивацію, спонукають їх по-новому глянути на власну інтелектуальну діяльність. А Тетяна Вовчук, яка протягом трьох років покращувала власні результати у науковому відділенні мовознавства і у цьому році виборола І місце, дала настанову юним манівцям: «Завжди обирайте складніший шлях – там менше конкурентів».

2018-2019 навчальний рік був результативним для юних науковців Костопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4. Учениці 11 класу Анастасія Гілевич та Марта Слободенюк посіли перші місця у науковому відділенні екології та аграрних наук. У загальному учні закладу отримали шість перемог.

Цьогоріч троє манівців Анастасія Назарець, Анастасія Гілевич та Богдан Мовчан працювали у двох секціях Малої академії наук України в Рівненській області і отримали призові місця, розуміючи, що «це шлях до створення кращих можливостей для самореалізації, формування атмосфери наукового спілкування». Вони впевнені, що у майбутньому їм знадобляться набуті знання, навички пошукової і дослідницької роботи.

Вагомими були результати школярів Костопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2. Учні 11 класу Назарій Козачок і Софія Ушакова вибороли перші місця на обласному рівні. Софія говорить: «Всі етапи конкурсу-захисту є дуже хвилюючі, але саме це допомогло мені навчитися правильно сприймати критику, зрозуміти свої помилки та працювати над ними, а, головне, не дивлячись ні на що, відстоювати власну думку». Ділиться своїми думками і Назарій, для якого логічним завершенням клопіткої праці упродовж двох років стала перемога: «Мені не байдужі проблеми нашого міста, бо я тут народився, живу, маю багато друзів, тому одним із завдань моєї роботи є привернення уваги громадськості і допомога у практичному вирішенні питання ліквідації амброзії у Костополі». А ще юний науковець зазначає, що участь у конкурсі-захисті вплинула на вибір його професії, бо він має за мету у майбутньому опікуватися здоров’ям людей.

Участь вихованців Костопільського району у науково-дослідницькій, експериментальній роботі розширює їхній науковий світогляд, позитивно впливає на набуття навичок самостійної роботи, дає можливість бути активними у житті своєї країни.

Як завжди, творчо обдарованих дітей підтримали наші меценати, найбільше у місті підприємство «Свиспан Лімітед». Вони забезпечили підвезення учнів та педагогів до місця проведення змагань.

Аксена Головач, методист Костопільського районного методичного кабінету

/Files/images/golovach/DSC_1387.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 516

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.